BAHAN-BAHANNYA IALAH :
(*)2 – 3 bawang besar (saiz sederhana)
(*)6 cawan stok ayam / daging
(*)Thyme (kuantiti terpulang)
(*)Beberapa keping daun bay
(*)Keju
(*)Roti bun
(*)Garam
(*)Lada sulah
CARA MASAKANNYA IALAH :
(*)Hiris halus bawang besar
(*)Panaskan periuk dengan mentega dengan api yang sederhana.Masukan hirisan bawang ke dalam periuk dan gaul sehingga rata. Biarkan selama 20 – 30 minit atau warna bawang menjadi keperangan.
(*)Taburkan sedikit lada sulah, masukan beberapa keping daun bay dan thyme ke dalam periuk.
(*)Tuangkan stok ayam / daging dan biarkan ia mereneh.
(*)Kemudian, letak secubit garam dan gaul sehingga sebati lalu matikan api.
(*)Sementara itu, potong bun sehingga menjadi bentuk bulat dan tungkan sedikit minyak zaitun lalu taburkan garam dan lada sulah ke atasnya. Bakar ia dalam ketuhar 180 – 190oC selama 10 – 15 minit atau sehingga keperangan.
(*)Sebaik sahaja ia dibakar, mula hiasi hidangan.
(*)Tuangkan sup ke dalam mangkuk dan letakkan roti di atasnya. Sagatkan keju ke atasnya hingga menutupi roti tersebut.
(*)Bakar semula dalam ketuhar selama 10 minit.
(*)Sejukan sebentar dan sedia di hidangkan. Nah, kini kamu boleh nikmatinya!
EmoticonEmoticon