Bahan-Bahannya ialah:
(*)500 gram beras – bersihkan dan toskan airnya
(*)700 gram ayam – bahagian peha
(*)secubit herba saffron – rendam dengan sedikit air panas
(*)1 helai daun pandan
(*)500ml air rebusan ayam
(*)1 kiub pati ayam
(*)3 biji bawang putih – hiris halus
(*)3cm halia – hiris halus
(*)3cm kulit kayu manis
(*)3 kuntum bunga lawang
(*)3 kuntum bunga cengkih
(*)4 sudu marjerin
Bahan untuk perapan ayam:
(*)1 sudu kicap pekat
(*)1 sudu bawang putih kisar
(*)1 sudu halia kisar
(*)1/2 sudu lada hitam – tumbuk
(*)1/2 sudu garam
(*)1 sudu madu
(*)1 sudu minyak bijan
(*)Gaul rata ayam bersama bahan pemerap di atas.
Bahan untuk sambal:
(*)2 biji lada merah
(*)5 biji cili padi
(*)4 biji bawang putih
(*)3 cm halia
(*)1 biji tomato
(*)1 sudu gula
(*)1/2 sudu teh garam
(*)3 biji limau kasturi – ambil jusnya
Kisar semua bahan untuk sambal dan gaul bersama garam, gula dan jus limau kasturi
Bahan kicap:
(*)Setelah ayam digoreng, ambil lebihan bahan pemerap dan tambah sedikit kicap, madu dan minyak bijan. Didihkan di atas api.
Bahan hiasan:
(*)bawang goreng
(*)hirisan daun sup
(*)hirisan timun
(*)hirisan tomato
Cara Memasaknya ialah:
(*)1. Perap ayam dengan bahan pemerap selama 1/2 jam. Ketepikan.
(*)2. Masukkan air dalam periuk pengukus. Biarkan mendidih.
(*)3. Panaskan marjerin dan tumis bawang putih, halia, daun pandan, kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang hingga wangi.
(*)4. Masukkan air rebusan ayam dan kiub ayam. Biarkan mendidih.
(*)5. Masukkan beras bersama herba saffron yang direndam.
(*)6. Kacau sekali sekala hingga beras kembang dan mengering.
(*)7. Pindahkan nasi ke dalam periuk pengukus.
(*)8. Kukus selama 15-20 minit.
(*)9. Sementara menunggu nasi masak dalam kukusan, bolehlah goreng ayam yang diperap tadi.
(*)10. Hidangkan nasi bersama ayam goreng, sambal, kicap dan bahan hiasan.
EmoticonEmoticon