Tuesday 26 April 2016

Resepi Mee Hailam Pekat Kaww Piaww

Tags


Bahan-Bahannya ialah:

(**)1/2 paket mee kuning
(**)10 ekor sotong/udang – potong nipis
(**)2 keping fish cake
(**)250 gm sawi hijau
(**)100 gm kobis
(**)3 s/b kicap pekat
(**)1 s/b sos tiram
(**)1 ketul kiub ayam
(**)4 ulas bawang putih – ketuk
(**)4 ulas bawang merah – hiris
(**)3 sudu besar minyak
(**)1 cawan air
(**)1 sudu tepung jagung – bancuh dengan air dulu
(**)Garam

Cara Memasaknya ialah:

(**)1. Rendam mee dengan air panas. Cuci dan toskan.

(**)2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang merah sehingga wangi.

(**)3. Masukkan air, sotong dan fish cake. Biarkan sehingga lembut.

(**)4. Masukkan kicap, sos tiram dan kiub ayam. Kacau rata. Masukkan pula kubis dan sawi.

(**)5. Perasakan garam. Kemudian, masukkan bancuhan tepung jagung dan angkat. Hidangkan.


EmoticonEmoticon