Tuesday 19 April 2016

Resepi Kari Daging Ala Mamak

Tags


BAHAN-BAHAN A IALAH:

(*)10 ulas bawang putih
(*)3sm halia (dikisar)


BAHAN-BAHAN B IALAH:

(*)1 labu bawang besar \ dihiris
(*)4 tangkai daun kari
(*)1 batang kayu manis
(*)3 kuntum bunga lawang


BAHAN-BAHAN C IALAH:

(*)2 biji tomato
(*)2 batang serai | diketuk


BAHAN-BAHAN D IALAH:

(*)8 sudu besar serbuk kari daging
(*)1/2 sudu kecil serbuk kunyit
(*)Sedikit serbuk cili
(*)(*)Semua bahan ini dibancuh dengan sedikit air dan dijadikan pes.


BAHAN-BAHAN E IALAH:

(*)Sedikit serbuk lada sulah, lada hitam, serbuk ketumbar, jintan manis serta garam dan gula secukup rasa.


Lain-lainnya ialah:

(*)3 biji kentang | dipotong lapan
(*)3/4 cawan santan atau susu cair


CARA MEMASAKNYA IALAH:

(*)1. masukkan bahan A sehingga naik bau dan masukkan bahan B dan C. Tumis lagi sehingga daun kering garing.

(*)2. Masukkan daging dan kentang. Gunakan api perlahan.

(*)3. Masukkan sedikit air dan tutup periuk. Biarkan seketika sehingga terbit aroma kari.

(*)4. Tambahkan lagi air mengikut cita rasa anda dan masukkan bahan D dan bahan E. Masak sehingga rempah sebati.

(*)5. Apabila semua bahan sudah masak, bolehlah diperasakan dan masukkan susu cair (atau santan).


EmoticonEmoticon