BAHAN-BAHAN A IALAH:
(*)10 ulas bawang putih
(*)3sm halia (dikisar)
BAHAN-BAHAN B IALAH:
(*)1 labu bawang besar \ dihiris
(*)4 tangkai daun kari
(*)1 batang kayu manis
(*)3 kuntum bunga lawang
BAHAN-BAHAN C IALAH:
(*)2 biji tomato
(*)2 batang serai | diketuk
BAHAN-BAHAN D IALAH:
(*)8 sudu besar serbuk kari daging
(*)1/2 sudu kecil serbuk kunyit
(*)Sedikit serbuk cili
(*)(*)Semua bahan ini dibancuh dengan sedikit air dan dijadikan pes.
BAHAN-BAHAN E IALAH:
(*)Sedikit serbuk lada sulah, lada hitam, serbuk ketumbar, jintan manis serta garam dan gula secukup rasa.
Lain-lainnya ialah:
(*)3 biji kentang | dipotong lapan
(*)3/4 cawan santan atau susu cair
CARA MEMASAKNYA IALAH:
(*)1. masukkan bahan A sehingga naik bau dan masukkan bahan B dan C. Tumis lagi sehingga daun kering garing.
(*)2. Masukkan daging dan kentang. Gunakan api perlahan.
(*)3. Masukkan sedikit air dan tutup periuk. Biarkan seketika sehingga terbit aroma kari.
(*)4. Tambahkan lagi air mengikut cita rasa anda dan masukkan bahan D dan bahan E. Masak sehingga rempah sebati.
(*)5. Apabila semua bahan sudah masak, bolehlah diperasakan dan masukkan susu cair (atau santan).
EmoticonEmoticon