BAHAN-BAHANNYA IALAH :
(*)4 – 5 biji Jalapenos
(*)3 – 4 keping roti putih
(*)3 batang daun ketumbar (telah di cincang halus)
(*)¼ cawan susu
(*)Tepung serbaguna
(*)1 biji telur
(*)¼ cawan keju mozzarella, swiss dan Monterey Jack (telah di sagat)
(*)Garam
(*)Lada hitam
CARA PENYEDIAANNYA IALAH :
(*)Kisar halus daun ketumbar dan roti dengan alat pengisar (pastikan ia kering).
(*)Taburkan kisaran ke dalam bekas loyang dan ratakan ia.
(*)Keringkan kisaran roti dengan mengeringkan ia di dalam ketuhar selama beberapa minit dan sejukkan ia sebentar.
(*)Potong Jalapenos mengikut garisan “T” untuk keluarkan biji nya.
(*)Masukkan keju yang telah disagat dalam cili sehingga penuh.
(*)Saluti Jalapeños dengan dengan tepung seberguna.
(*)Kemudian saluti pula dengan telur yang telah dicampurkan dengan lada hitam dan garam.
(*)Proses yang sama, saluti buat kali terakhir dengan kisaran roti.
(*)Ulangi proses salutan dengan telur dan kisaran roti semula buat kali kedua sehingga ia menjadi tebal.
(*)Panaskan minyak untuk proses ‘deep fry’. Goreng sehingga kuning keemasan.
EmoticonEmoticon