BAHAN-BAHANNYA IALAH:
(*)10 ketul drummet | bersihkan dan toskan
(*)10gm bawang putih | dikisar
(*)Sedikit garam dan serbuk kunyit
BAHAN SOS PEDASNYA IALAH:
(*)50gm cili padi | dikisar
(*)50gm cili merah | dikisar
(*)3 ulas bawang merah | dikisar halus
(*)1 ulas bawang putih | dikisar halus
(*)Sedikit gula dan madu
(*)Minyak untuk menggoreng dan menumis
CARA MEMASAKNYA IALAH:
(*)1. Gaulkan drummet dengan bawang putih, garam dan serbuk kunyit.
(*)2. Panaskan minyak, goreng drummet hingga garing. Angkat dan ketepikan.
(*)3. Gunakan kuali yang sama tumiskan bawang merah dan putih hingga wangi.
(*)4. Masukkan cili, tumis hingga pecah minyak.
(*)5. Sebelum diangkat, masukkan garam, gula dan madu secukup.
(*)6. Tuangkan sos di atas ayam tadi.
EmoticonEmoticon