Friday 22 April 2016

Resepi Drummet Pedas Korea

Tags


BAHAN-BAHANNYA IALAH:

(*)10 ketul drummet | bersihkan dan toskan
(*)10gm bawang putih | dikisar
(*)Sedikit garam dan serbuk kunyit

BAHAN SOS PEDASNYA IALAH:

(*)50gm cili padi | dikisar
(*)50gm cili merah | dikisar
(*)3 ulas bawang merah | dikisar halus
(*)1 ulas bawang putih | dikisar halus
(*)Sedikit gula dan madu
(*)Minyak untuk menggoreng dan menumis

CARA MEMASAKNYA IALAH:

(*)1. Gaulkan drummet dengan bawang putih, garam dan serbuk kunyit.

(*)2. Panaskan minyak, goreng drummet hingga garing. Angkat dan ketepikan.

(*)3. Gunakan kuali yang sama tumiskan bawang merah dan putih hingga wangi.

(*)4. Masukkan cili, tumis hingga pecah minyak.

(*)5. Sebelum diangkat, masukkan garam, gula dan madu secukup.

(*)6. Tuangkan sos di atas ayam tadi.


EmoticonEmoticon