BAHAN-BAHANNYA IALAH:
(*)6-7 ketul kepak ayam (atau bahagian lain mengikut pilihan anda)
(*)5 sudu besar sos tiram
(*)5 sudu besar kicap manis
(*)2 sudu besar sos barbeku (jika mahu)
(*)2cm halia | ditumbuk halus
(*)4-5 ulas bawang putih | ditumbuk halus
(*)Madu secukupnya
(*)Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAKNYA IALAH:
(*)1. Rebus ayam seketika. Ketepikan.
(*)2. Satukan semua bahan untuk membuat sos perapan. Kemudian perap ayam selama ½ jam atau lebih.
(*)3. Kemudian gorengkan ayam sehingga masak.
(*)4. Oleskan madu pada ayam yang sudah siap digoreng.
(*)Sos perapan memudahkan ayam untuk hangus jika digoreng terlalu lama. Sebab itulah, sebaiknya rebus seketika ayam anda.
(*)Bagi mengelak daripada terkena minyak panas ketika menggoreng ayam, tutup kuali.
EmoticonEmoticon