Bahan-Bahannya ialah:
(*)2 cawan nasi sejuk
(*)2 cawan tepung gandum
(*)2 cawan tepung beras
(*)1 3/4 cawan gula pasir
(*)2 1/2 cawan air
(*)2 sudu kecil yis kering – mauripan
(*)Kelapa parut putih dikukus – gaul dengan sedikit garam
Cara Membuatnya ialah:
(*)1. Blend nasi dan air sehingga hancur. Setelah hancur, masukkan gula dan blend sehingga sebati.
(*)2. Dalam bekas lain, satukan tepung gandum, tepung beras dan yis. Kacau rata.
(*)3. Masukkan campuran nasi dan gula tadi ke dalam bekas tepung. Kacau sehingga sebati. Perap selama 3 jam.
(*)4. Didihkan air dalam pengukus dan balut penutupnya dengan kain bersih.
(*)5. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil. Masukkan adunan dalam acuan kecil dan kukus selama 15 minit dengan api besar.
(*)6. Angkat dan hidang bersama kelapa yang telah digaul dengan sedikit garam.
EmoticonEmoticon