Thursday, 21 April 2016

Resepi Apam Belanda

Tags


Bahan-Bahannya ialah:

(*)250 ml susu cair
(*)150 gm tepung gandum
(*)50 gm tepung jagung
(*)40 gm gula halus
(*)Secubit garam
(*)1 sudu kecil yis
(*)2 biji telur
(*)60 gm mentega (cair)

Bahan Inti:

Cip coklat

Cara Membuatnya ialah:

(*)1. Satukan kesemua bahan dan gaul rata (kecuali susu dan telur).

(*)2. Kosongkan bahagian tengahnya dan tuangkan susu dan pecahkan telur.

(*)3. Uli rata hingga sebati. Rehat­kan doh selama sejam. Tutup dengan kain.

(*)4. Kemudian tuangkan mentega cair dan uli rata semula.

(*)5. Panaskan acuan (acuan kuih cara ataupun baulu) dengan mentega.

(*)6. Sudukan adunan dan isikan cip coklat ataupun apa saja isian kegemaran anda.

(*)7. Tuang sedikit lagi adunan agar ia menutupi isiannya.

(*)8. Bakar dalam ketuhar atau bakar atas api seperti membakar kuih cara.

(*)9. Bila ia mengembang dan ku­ning, angkat.


EmoticonEmoticon