Bahan-bahannya ialah:
(*)10 biji telur puyuh (direbus, dikupas kulit telurnya dan goreng seketika –kekuningan)
(*)Setengah biji tomato dicincang kasar
(*)Sehelai daun daun salam
(*)Sedikit garam
(*)Sedikit gula/serbuk perasa
(*)Secawan air putih
(*)Sedikit minyak masak untuk menumis
Bahan Untuk Dikisar Halus:
(*)2 biji bawang besar merah
(*)2 biji bawang putih
(*)8 sudu makan cili kering(sudah dikisar)
Cara Membuatnya ialah:
(*)Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan cili kering sehingga berbau harum.
(*)Kemudian, masukan daun salam dan tomato cincang. Kacau sehingga layu.
(*)Tuang air, masukkan telur puyuh.
(*)Masukkan garam dan gula pasir/serbuk perasa. Gaul sehingga sebati, sehingga sedikit kering.
(*)Jika semuanya sudah cukup rasa, angkat dan hidangkan Sambal Telur Puyuh yang sesuai dimakan bersama nasi panas dan kicap.
EmoticonEmoticon