Bahan-Bahannya ialah:
Bahan-bahan Tauhu –
(*)Tahu kering 4 segi @ bulat (taufook)
(*)1 biji timun (hiris halus)
(*)1 batang carrot (hiris halus)
(*)1/2 biji sengkuang (hiris halus) – jika suka
(*)Kacang tanah yang digoreng tanpa minyak dan diblend kasar
Bahan-bahan Sos –
(*)1 botol petis udang
(*)3 sudu cili kering (kisar halus)
(*)1 sudu cili api kisar.
(*)1/2 cawan gula merah
(*)1 cawan gula pasir
(*)2 sudu kicap pekat
(*)3 cawan air
(*)tepung ubi/jagung
Cara Membuatnya ialah:
Tauhu –
(*)1. Bakar Tauhu diatas kuali/pembakar sehingga garing.
(*)2. Potong 2 dan sumbat dengan timun, carrot dan sengkuang.
(*)3. Curahkan dengan sos dan kacang tanah. Siap untu dihidangkan.
Sos Tauhu –
(*)1. Larutkan gula merah dengan sedikit air dan tapis. Campur kan semua bahan di atas ke dalam periuk kecuali tepung.
(*)(*)2. Masak hingga mendidih rasa mesti pedas manis. Tutup api dan masukkan tepung yang telah di bancuh dengan air, sedikit demi sedikit sehingga pekat yang diingini.
Bahan-bahan Tauhu –
(*)Tahu kering 4 segi @ bulat (taufook)
(*)1 biji timun (hiris halus)
(*)1 batang carrot (hiris halus)
(*)1/2 biji sengkuang (hiris halus) – jika suka
(*)Kacang tanah yang digoreng tanpa minyak dan diblend kasar
Bahan-bahan Sos –
(*)1 botol petis udang
(*)3 sudu cili kering (kisar halus)
(*)1 sudu cili api kisar.
(*)1/2 cawan gula merah
(*)1 cawan gula pasir
(*)2 sudu kicap pekat
(*)3 cawan air
(*)tepung ubi/jagung
Cara Membuatnya ialah:
Tauhu –
(*)1. Bakar Tauhu diatas kuali/pembakar sehingga garing.
(*)2. Potong 2 dan sumbat dengan timun, carrot dan sengkuang.
(*)3. Curahkan dengan sos dan kacang tanah. Siap untu dihidangkan.
Sos Tauhu –
(*)1. Larutkan gula merah dengan sedikit air dan tapis. Campur kan semua bahan di atas ke dalam periuk kecuali tepung.
(*)(*)2. Masak hingga mendidih rasa mesti pedas manis. Tutup api dan masukkan tepung yang telah di bancuh dengan air, sedikit demi sedikit sehingga pekat yang diingini.
EmoticonEmoticon