Saturday, 19 March 2016

Resepi Roti Arab Gebu Gebas

Tags


BAHAN-BAHANNYA IALAH:

(*)600 ml air sejuk
(*)10 gm yis
(*)100 gm gula
(*)100 gm minyak sapi
(*)300 gm tepung attar
(*)700 gm tepung gandum


CARA MEMASAKNYA IALAH:

(*)1. Campurkan air sejuk dan yis dalam satu bekas. Masukkan minyak sapi dab gula. Kacau hingga sebati.

(*)2. Masukkan pula tepung gandum dan tepung attar.

(*)3. Uli dan jadikan sebiji doh sebanyak 130 gm satu biji. Biarkan seketika.

(*)4. Canai doh seperti roti canai dengan menggunakan penggelek. Taburkan sedikit tepung gandum bagi mengelakkannya melekat.

(*)5. Tabur sedikit tepung gandum atas kuali panas.

(*)6. Masukkan roti dan masak sehingga permukaan berwarna keperangan. Siap dimakan!


EmoticonEmoticon