Bahan-Bahan yang anda perlu sediakan ialah:
Bahan Nasi:
"-"1.2 kg beras basmathi
"-"250gm minyak sapi
"-"1 sudu teh buah pelaga
"-"2.5cm kulit kayu manis
"-"5 kuntum bunga lawang
"-"1 sudu teh jintan manis
"-"1/2 sudu teh saffron | boleh juga menggunakan pewarna kuning biasa
"-"6 ulas bawang putih | dihiris halus
"-"2.5cm halia | dihiris halus
"-"5 sudu makan pes rempah beriyani
"-"100gm gajus
"-"100gm kismis
"-"1250ml air
"-"Garam secukup rasa
Bahan Lauk:
"-"1.5kg daging
"-"250gm bawang besar | dimayang
"-"250gm rempah beriani
"-"100gm rempah tumis
"-"150gm gula Melaka
"-"100gm daun ketumbar | dihiris
"-"100gm daun pudina | dihiris
"-"300ml minyak sapi
"-"250ml madu
"-"250ml puri tomato
"-"250ml sos tomato
"-"250ml sos cili
"-"175ml susu cair
"-"Garam secukup rasa
Bahan Kisar:
"-"200gm bawang merah
"-"150gm bawang putih
"-"150gm halia
"-"100gm kunyit hidup
"-"100gm buah keras
"-"150gm cili merah
"-"150gm cili hijau
"-"4 batang serai
Cara-cara untuk Memasak:
1. "-"Pijarkan minyak sapi di dalam periuk, tumiskan buah pelaga, kulit kayu manis, bunga lawang, jintan manis beserta bahan-bahan yang dihiris sehingga wangi
2. "-"Masukkan rempah beriyani dan kacau rata sehingga naik bau.
3. "-"Seterusnya masukkan beras dan kacau rata.
4. "-"Masukkan air sehingga menutup beras dan kacau rata.
5. "-"Masukkan saffron, gula dan garam secukup rasa.
6. "-"Kecilkan api. Masak nasi sehingga masak. Taburkan gajus dan kismis.
7. "-"Untuk lauk, panaskan minyak sapi di dalam periuk dan tumiskan bawang besar serta bahan kisar lain sehingga garing.
8. "-"Kemudian masukkan rempah beriani dan rempah tumis. Kacau rata sehingga pecah minyak.
9. "-"Seterusnya masukkan daging kambing dan gaul sebati.
10. "-"Masukkan puri tomato, sos tomato, sos cili, madu, gula melaka dan susu cair. Didihkan. Tambah sedikit air jika perlu.
11. "-"Akhir sekali perasakan dengan garam secukupnya. Apabila kuah hampir kering, taburkan daun pudin adan daun ketumbar. Sedia untuk dihidangkan bersama nasi.
EmoticonEmoticon