Bahan-bahan yang anda perlukan ialah:
(*)Dua biji tomato(dikisar)
(*)Sebiji kentang (dilenyek bagi memekatkan kuahnya nanti)
(*)2 ulas bawang putih (dimayang halus)
(*)3 biji bawang merah (dimayang halus)
(*)2 batang daun bawang(dipotong-potong)
(*)Sepeket mee kuning
(*)10 ekor udang ukuran besar
(*)3 sudu besar sos tomato
(*)1 sudu besar gula pasir
(*)3 sudu besar cili kisar
(*)1 sudu besar kicap pekat
(*)1 sudu besar sos tiram
(*)Dua biji telur ayam
(*)3 keping tauhu goreng (dipotong nipis)
(*)2 keping fish cake (dipotong nipis)
(*)Sedikit taugeh dan sayur sawi
(*)Sedikit bawang goreng
Cara Membuatnya ialah:
(*)1.Kisar tomato dengan sedikit air. Ketepikan.
(*)2.Rebus telur hingga masak dan belah dua. Ketepikan.
(*)3. Didihkan air, celur mee kuning , sawi dan taugeh. Angkat, siram dengan air sejuk dan toskan. Ketepikan.
(*)4.Tumis bawang putih dan merah yang telah dimayang halus.
(*)5.Kemudian masukkan cili kisar sehingga garing dan naik bau.
(*)6. Masukkan tomato yang telah dikisar,sos tamoto, gula,kicap pekat dan sos tiram. Kacau higga sebati.
(*)7.Kacau dan masukkan air, biarkan mendidih. Masukkan kentang yang sudah dilenyekkan tadi bersama fish cake dan tahu goreng. Lagi lama kuah ini direnehkan ia akan jadi lebih sedap.
(*)8. Setelah itu kuah sudah cukup rasanya, masukkan udang. Biarkan seketika.
(*)9. Apabila sudah siap anda boleh tuang kuah tersebut ke atas mee , taugeh dan sawi yang sudah dicelur tadi.
(*)10. Sebagai penyeri tambahan, tabur daun bawang dan bawang goreng serta letakkan telur rebus.
EmoticonEmoticon