Bahan-Bahannya ialah:
(*)1 peket mee kuning- basuh dan tos kan.
(*)6 biji bawang putih (diketuk)
Bahan-bahan perencahnya ialah
(*)ayam/udang/sotong
(*)1 sudu cili kering kisar
(*)Sos tiram secukupnya
(*)10 biji cili api
(*)Sayur-sayuran (kobis, lobak merah,sawi,baby corn, tomato)
(*)1 sudu kecil lada sulah.
(*)1 kuib ayam
(*)Sedikit kicap manis.
(*)3 sudu besar tepung jagung (larutkan dalam setengah cawan air sejuk)
Cara Memasaknya ialah :
(*)Tumiskan bawang putih dan cili kering kisar .
(*)Setelah garing atau pecah minyak, masukan bahan-bahan perencah seperti ayam, sotong dan udang.
(*)Masukkan air secukupnya.
(*)Masukkan sos tiram dan kicap manis mengikut kepekatan yang digemari.
(*)Kemudian masukkan air tepung jagung untuk pekatkan kuah.
(*)Masukkan lada sulah dan kiub ayam. Biarkan ia mendidih.
(*)Setelah itu, masukkan sayur-sayuran.
(*)Masukkan mee kuning dan gaul sebati.
(*)Didihkan seketika. Jika suka kuah banyak, lebihkan air.
(*)Cuba rasa, jika cukup semua rasanya bolehlah tutup api dan segera di hidangkan.
EmoticonEmoticon