Monday, 21 March 2016

Resepi Kek Coklat Moist

Tags


Bahan-bahan A:

(*)1 cawan butter cair / minyak masak

(*)1 cawan susu cair

(*)2 cawan gula perang

(*)1 cawan air panas



Bahan-bahan B (kacau rata- gunakan whisk):

(*)1 sudu kecil esen vanilla

(*)2 biji telur gred B



Bahan-bahan C (ayakkan):

(*)2 cawan tepung gandum

(*)1 cawan serbuk koko

(*)1 sudu baking powder

(*)1 sudu kecil soda bikarbonat



Bahan-bahan Coklat Topping:


(*)250 gram coklat masakan

(*)1 sudu besar butter

(*)1 sudu kecil susu cair



Cara-Cara Membuatnya ialah:

(*)Panaskan oven pada suhu 175 celcius selama 10 minit.

(*)Kacau bahan A supaya sebati.

(*)Masukkan bahan B dan kacau rata.

(*)Masukkan bahan C dan gaulkan supaya sebati.

(*)Lapikkan kertas minyak dalam Loyang 10×10 inci.

(*)Bakar selama 45-50 minit.

(*)Sejukkan kek dan salutkan dengan topping coklat



Cara-Cara Membuat toppingnya ialah:

(*)Panaskan coklat dalam periuk/  bekas secara double boil

(*)Bila coklat telah cair, tutup api dan campurkan butter, kacau sebati.

(*)Masukkan susu cair dan kacau lagi.

(*)Salutkan pada kek dan hias mengikut kesukaan.


EmoticonEmoticon