BAHAN-BAHANNYA IALAH:-
(*)300gm beras pulut
(*)400ml santan pekat
(*)10 helai daun pandan | diracik
(*)4 biji kuning telur
(*)100gm tepung jagung
(*)200gm gula
(*)½ sudu esen vanila
(*)Garam secukup rasa
CARA MEMASAKNYA IALAH:
(*)1.Panaskan pengukus yang berisi air, masukkan pulut, garam dan sebahagian santan ke dalam loyang. Kukus pulut sehingga masak.
(*)2.Keluarkan loyang dan tekan pulut sehingga padat dan kedap. Kukus lagi buat seketika.
(*)3.Sementara itu, masukkan bahan-bahan lain dan daun pandan yang diracik ke dalam pengisar dan kisar sehingga halus.
(*)4.Tapiskan adunan yang dikisar dan tuang di atas pulut. Kukus lagi selam 25 minit.
(*)5.Keluarkan loyang dan sejukkan kuih sebelum dipotong. Sedia untuk dihidangkan
EmoticonEmoticon