Sunday, 6 March 2016

Resepi Kuih Lompat Tikam

Tags


BAHAN-BAHANNYA IALAH:

BAHAN LAPISAN BAWAH:

[:]380gm tepung beras
[:]3 liter air daun pandan
[:]1 sudu teh air kapur
[:]Garam secukup rasa

BAHAN-BAHAN LAPISAN ATAS:

[:]270gm tepung beras
[:]1.75 liter santan
[:]Garam secukup rasa

BAHAN-BAHAN KUAH:

[:]3 keping gula Melaka
[:]500ml air
[:]2 helai daun pandan | disimpul

CARA MEMASAKNYA IALAH:

1. [:]Untuk membuat lapisan bawah, masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan kacau sehingga menjadi pekat. Apabila sudah pekat, barulah dimasukkan ke dalam loyang dan biarkan sejuk seketika.
2. [:]Untuk lapisan atas pula, campurkan kesemua bahan di dalam periuk dan kacau sehingga pekat. Tuangkan di dalam loyang berisi lapisan bawah tadi. Sejukkan.
3. [:]Untuk membuat kuahnya pula, didihkan bahan sehingga pekat. Kacau rata.
4. [:]Akhir sekali, sedia dihidangkan mengikut cita rasa.


EmoticonEmoticon