BAHAN-BAHANNYA IALAH:
^^280gm tepung beras
^^25gm tepung sagu
^^125gm gula pasir
^^5ml esen ros
^^1000ml air | 450ml dibancuh dengan tepung
^^dan 450ml lagi dimasak bersama gula
^^1 helai daun pandan | disimpul
^^Acuan secukupnya
^^Kelapa parut | putih sahaja
^^Secubit garam
CARA-CARA MEMASAKNYA IALAH:
1. ^^Panaskan kukusan. Masak 450ml air bersama gula dan daun pandan sehingga gula menjadi larut.
2. ^^Dalam bekas yang lain, satukan tepung beras dan tepung sagu. Campurkan dengan
4. ^^50ml air lagi dan kacau rata.
3. ^^Tuangkan adunan air gula ke dalam adunan tepung.
4. ^^Kacau rata dan kemudian ditapis. Adunan ini akan menjadi adunan yang terlalu cair.
5. ^^Tambahkan pula esen ros. Kacau rata.
6. ^^Bahagikan adunan kepada tiga atau empat bekas dengan sama banyak. Oles acuan dengan minyak jagung atau minyak masak.
7. ^^Susun dalam kukusan. Apabila air kukusan telah mendidih, letakkan acuan dan kukus acuan dahulu selama lima minit. Selepas lima minit, tuangkan adunan dalam bekas acuan.
8. ^^Apabila sudah masak, tunggu ia sejuk dan keluarkan dari acuan. Kuih lompang dihidangkan dengan kelapa parut yang digaulkan dengan sedikit garam
EmoticonEmoticon