Bahan-Bahannya ialah:
(*)250ml santan pekat *daripada satu biji kelapa
(*)200ml air
(*)150gm gula melaka
(*)2 sudu besar gula pasir
(*)1/2 biji kelapa parut *putih sahaja
(*)1/2 sudu teh garam
(*)daun pisang *dipotong
Bahan-bahan A –
(*)300gm tepung pulut
(*)240-250ml air
(*)3 sudu makan tepung gandum
(*)1/2 sudu teh garam
Cara Membuatnya ialah:
(*)1. Santan pekat didihkan atas api yang sederhana hingga keluar minyak. Ketepikan.
(*)2. Satukan air,gula melaka dan gula pasir dalam periuk. Didihkan hingga gula larut.
(*)3. Masukkan kelapa parut dan garam. Kacau lagi hingga kering. Sejukkan inti ini.
(*)4. Bancuhkan bahan (A) hingga sebati. Ambil sedikit dan bentukkan ianya bulat. Leperkan bebola ini dan bubuhkan sedikit inti ditengahnya dan bulatkan.
(*)5. Kemudian letakkan bebola ini di atas sekeping daun pisang dan bubuhkan sesudu besar santan yang didihkan tadi. Bungkus dengan kemas.
(*)6. Kukus kuih koci ini dalam pengukus yang telah dipanaskan selama 15-20 minit.
EmoticonEmoticon