Bahan-Bahannya ialah:
Bahan A –
(*)1. 200gm genggam kacang dhal- rendam semalaman agar cepat empuk.
(*)2. sebiji terung bulat dikupas kulit dan dipotong dadu
(*)3. 1/2 batang carrot dikupas kulit dan dipotong dadu
(*)4. 1/2 sudu besar rempah kari
(*)5. garam secukup rasa
Bahan B –
(*)1. sedikit rempah campur. Terdiri dari halba, biji sawi, jintan manis dan jintan putih.
(*)2. 1/2 biji bawang holand dikupas kulit dan dipotong dadu.
(*)3. Setangkai daun kari.
(*)4. 1 cm halia-dimayang
Cara Memasaknya ialah:
(*)1. Rebus kacang dhal sampai empuk.
(*)2. Bila kacang dhal dah separuh empuk, masukkan rempah kari dan kacau sehingga sebati.
(*)3. Masukkan terung dadu dan carrot dadu.
(*)4. Bila semua dah empuk , perasakan dengan garam secukup rasa. dan ketepikan(boleh tambah air jika kuah dhal terlalu pekat).
(*)5. Dalam kuali, (tumis bahan B) sehingga naik bau.Bila dah naik bau, angkat dan tuangkan kesemua bahan tumis kedalam (bahan A) kuah dhal tadi.
(*)6. Tutup api. Sedia untuk dihidangkan.
(*)7. Enak dimakan bersama roti canai dan sambal ikan bilis.
EmoticonEmoticon