Bahan-bahannya ialah:
(*)Kerang (1 kilo) – bersihkan
(*)Bawang merah (5 ulas) – ditumbuk
(*)Bawang putih (3 ulas) – ditumbuk
(*)Cili padi (10 biji) – ditumbuk
(*)Cili padi (3 biji) – dihiris
(*)Cili merah (3 biji) – ditumbuk
(*)Serai (2 batang) – diketuk
(*)Halia (1 inci) – dihiris
(*)Sos cili (1 sudu besar)
(*)Sos tomato (1 sudu besar)
(*)Gula & garam
(*)Sedikit air.
Cara-caranya ialah:
(*)Tumbuk bawang merah dan bawang putih. Kemudian tumbuk cili merah dan cili padi.
(*)Panaskan minyak. Masukkan bawang yang telah ditumbuk. gorang sehingga naik bau.
(*)Kemudian masukkan cili yang telah ditumbuk dan gaul rata. Masak seketika. Masukkan serai yang telah diketuk dan hirisan halia.
(*)Selepas itu, masukkan sos cili dan sos tomato. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Kemudian masukkan sedikit air. Jika mahu kuah yang banyak, masukkan lebih.
(*)Selepas menggelegak, masukkan kerang. Gaul rata. Taburkan hirisan cili padi.
(*)Kemudian tutup kuali dan biarkan selama 5 minit.
(*)Siap untuk dihidangkan.
(*)(Resipi boleh ditukar dengan lala)
EmoticonEmoticon