BAHAN-BAHANNYA IALAH:
:_:90 gm tepung gandum | diayak
:_:100 gm gula pasir | dikisar halus
:_:1 sudu besar susu tepung
:_:1 sudu teh ovalette
:_:5 biji telur
:_:60 gm mentega | dicairkan
:_:1 sudu teh pes oren
:_:1 sudu teh esen vanila
BAHAN-BAHAN KRIM:
:_:100 gm krim keju
:_:20 gm gula halus
:_:1 sudu besar jus oren
:_:100 ml krim putar
:_:Sedikit badam panggang | dicincang halus
CARA-CARA MEMASAKNYA IALAH:
1. :_:Panaskan ketuhar pada suhu 180’c. Lapik loyang dengan kertas minyak dan gris menggunakan mentega dan juga sedikit tepung. Ketepikan seketika.
2. :_:Pukul telur bersama gula, ovalette dan esen vanilla dengan kelajuan tinggi hingga kembang.
3. :_:Kemudian masukkan tepung, susu dan pes oren. Pukul lagi dengan kelajuan sederhana hingga sebati.
4. :_:Masukkan mentega cair dan kacau hingga sebati menggunakan spatula.
5. :_:Tuang adunan ke dlaam Loyang dan bakar selama 15-20 minit atau hingga keperangan.
6. :_:Setelah kek masak, keluarkan dari ketuhar dan terbalikkan perlahan-lahan. Sejukkan seketika.
7. :_:Untuk krim, campur kesemua bahan dan pukul hingga sebati.
8. :_:Sapukan krim pada kek dan gulung dengan kemas. Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam sebelum dipotong.
EmoticonEmoticon