BAHAN A:
_+_1/2kg tepung gandum
_+_2 sudu makan marjerin
_+_500ml air | dibancuh dengan 1 sudu teh garam
BAHAN B:
_+_180gm tepung gandum
_+_4 sudu makan marjerin
BAHAN INTI:
_+_1 tin sardin kecil
_+_3 biji bawang besar | dimayang
_+_4 ulas bawang putih | dikisar
_+_2 biji bawang merah | dikisar
_+_Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. _+_Inti: Panaskan minyak masak di dalam kuali. Tumis bawang putih dan merah yang dikisar sehingga berbau wangi.
2. _+_Kemudian masukkan sardine dan bawang yang dimayang tadi. Kacau rata sehingga sebati.
3. _+_Perasakan dengan garam secukup rasa. Gaul rata sambil dihancur-hancurkan isi sardin tadi. Angkat dan ketepikan.
4. _+_Bahan A: Tepung gandum dan marjerin disatukan di dalam sebuah bekas. Tuangkan sedikit demi sedikit air yang telah dicampurkan garam. Uli sehingga menjadi doh. Ketepikan.
5. _+_Bahan B: Satukan tepung gandum dan marjerin di dalam sebuah bekas. Uli sehingga rata dan menjadi doh.
6. _+_Selepas itu ambil adunan A sebesar telur ayam dan adunan B sebesar guli. Masukkan adunan B ke dalam adunan A. Bulatkan dan kemudian dicanai sehingga nipis. Gulung memanjang dan canai lagi.
7. _+_Gulung menjadi satu ketul, selepas itu potong dua. Ambil bahagian dipotong dan canai nipis. Masukkan inti ke dalam
dan kelim tepinya. Lakukan kaedah yang sama sehingga adunan habis.
8. _+_Masukkan minyak masak di dalam kuali. Goreng karipap tadi sehingga kekuning-kuningan. Angkat dan toskan.
9. _+_Sedia dihidangkan dan dinikmati.
EmoticonEmoticon