BAHAN-BAHANNYA IALAH:
(*)1/4 ekor ayam | dipotong kecil
(*)1 cawan santan pekat
(*)2 batang serai | diketuk
(*)5 helai daun limau purut
(*)1 sudu kecil gula
(*)1.5 liter air
(*)1 biji tomato | dipotong empat
(*)Garam secukup rasa
(*)Minyak untuk menumis
BAHAN KISAR IALAH:
(*)5 biji cili padi hijau
(*)6 biji lada besar hijau
(*)1 biji lada bengala hijau
(*)1 biji bawang besar
(*)1 inci halia
(*)1 batang serai
(*)1/2 inci lengkuas
(*)4 biji bawang putih
(*)5 biji bawang merah
CARA MEMASAKNYA IALAH:
(*)1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau. Kemudian masukkan serai.
(*)2. Masukkan ayam dan kacau rata. Tutup periuk untuk empukkan ayam. Kemudian masukkan air.
(*)3. Apabila sudah mendidih, masukkan santan, garam dan gula. Kacau perlahan.
4. Akhir sekali masukkan daun limau purut dan tomato.
EmoticonEmoticon