BAHAN-BAHANNYA IALAH:
Bahan-bahan Perapan:
[+]½ kilo daging | dipotong nipis
[+]1 sudu teh lada hitam | ditumbuk kasar
[+]3 biji bawang merah | dikisar
[+]2 ulas bawang putih | dikisar
[+]Sedikit halia | dikisar
[+]Garam dan gula secukupnya
[+]Sedikit cuka
Bahan-bahan Tumis:
[+]1 inci halia | dihiris nipis
[+]1 biji bawang besar | dipotong bulat
[+]1 biji lada benggala | dipotong
[+]1 batang lobak merah | dipotong memanjang
[+]1-2 sudu teh sos lada hitam
[+]1 sudu besar kicap manis
[+]1 sudu besar tepung jagung | dibancuh dengan sedikit air
[+]Sedikit minyak
CARA MEMASAKNYA IALAH:
1. [+]Gaulkan semua bahan pada daging dan perap seketika.
2. [+]Kemudian panaskan minyak dan tumis halia dan lobak merak. Kemudian masukkan daging dan goreng sehingga daging empuk.
3. [+]Masukkan sos lada hitam, sos tiram dan kicap.
4. [+]Apabila sudah masak semuanya, masukkan lada benggala serta bawang besar.
5. [+]Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung.
EmoticonEmoticon