BAHAN-BAHANNYA IALAH:
(*)800gm daging | diperap selama 2-3 jam bersama:
(*)1 inci halia | dicincang
(*)2 ulas bawang putih | dicincang
(*)1 sudu besar sos tiram
(*)1 sudu besar kicap manis
(*)Sedikit lada sulah
BAHAN-BAHAN LAIN IALAH:
(*)10 tangkai cili kering | dipotong pendek
(*)2 ulas bawang besar | dihiris nipis
(*)1 inci halia | dihiris nipis
(*)Minyak secukupnya
(*)Sedikit tepung jagung | dibancuh dengan air
(*)Garam
CARA MEMASAKNYA IALAH:
(*)1. Panaskan minyak dan goreng garing halia dan cili kering. Ketepikan.
(*)2. Dengan minyak yang sama, masukkan daging yang diperap dan biarkan sehingga keluar jus daging. Masukkan sedikit air jika perlu.
(*)3. Kemudian masukkan cili kering dan halia yang digoreng tadi beserta bancuhan tepung jagung. Kacau rata sehingga semua bahan sebati.
EmoticonEmoticon