Bahan-Bahannya ialah:
(*)500 gram dada ayam fillet (dipotong nipis mengikut selera sendiri)
(*)1/2 sudu teh garam
(*)1/4 sudu teh serbuk lada sulah
(*)2 biji telur ayam (ambil putihnya sahaja – dikacau)
(*)6 sudu teh tepung serbaguna
(*)Bahan Yang Diperlukan Untuk Membuat Sos Lemon:
(*)2 kiub pati ayam
(*)3 sudu besar air perahan lemon
(*)2 ulas bawang putih (dicincang halus)
(*)2 sudu besar gula pasir
(*)1/2 sudu teh tepung jagung (larutkkan dengan 1 sudu besar air)
Cara Membuatnya ialah:
(*)Lumur ayam dengan garam dan lada sulah, gaul sebati dan biarkan selama 15 minit.
(*)Setelah itu, lumur ayam dengan tepung serbaguna, celupkan pada telur dan lumur lagi dengan tepung serbaguna.
(*)Kemudian goreng ayam sehingga berwarna kuning keemasan, angkat toskan.
(*)Panaskan kiub ayam dengan air lemon dan bawang putih hingga mendidih.
(*)Tambahkan gula pasir dan tepung jagung. Gaul cepat sehingga sos lemon menjadi likat. Setelah itu angkat.
(*)Letak ayam yang telah siap digoreng di dalam bekas atau pinggan.
(*)Siram dengan sos lemon atau sos tersebut boleh juga dihidangkan secara berasingan dengan ayam.
EmoticonEmoticon