Thursday, 17 March 2016

Resepi Ayam Kam Heong Sedap

Tags


Waktu memasaknya ialah : 25 minit

Saiz hidangan untuk Seorang



BAHAN-BAHANNYA IALAH:

(*)500gm ayam | digoreng dengan sedikit
(*)tepung
(*)60gm tepung gandum
(*)4 biji cili padi
(*)2 biji cili merah
(*)2 biji bawang besar
(*)4 ulas bawang putih
(*)2 sudu makan rempah kari
(*)2 sudu makan sos cili
(*)2 sudu makan sos tomato
(*)2 sudu makan sos HP
(*)2 sudu makan kicap masin
(*)2 sudu makan sos tiram
(*)5 helai daun kari
(*)Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya

CARA MEMASAKNYA IALAH:

(*)1. Gaulkan ayam bersama tepung dan kemudian gorengkan hingga masak. Ketepikan.

(*)2. Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik baunya.

(*)3. Kemudian masukkan serbuk rempah kari bersama sos cili, sos tomato, sos HP, daun kari, kicap masin dan juga sos tiram. Kacau rata dan biarkan hingga pekat.

(*)4. Masukkan ayam bersama cili merah dan juga cili padi. Gaulkan ayam rata.

(*)5. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa secukupnya dan angkat.

(*)6. Hidangkan bersama nasi putih.


EmoticonEmoticon