BAHAN-BAHANNYA IALAH:
(Bahan perapan ayam)
(*)1 ekor ayam | dipotong kecil
(*)7 ulas bawang putih | ditumbuk halus
(*)2 sudu besar serbuk cili
(*)1 sudu besar serbuk kari ayam
(*)2 sudu teh garam
(*)Secubit soda bikarbonat
(*)Secubit serbuk perasa
(*)Sedikit air
(Bahan untuk tepung salut):
(*)2 cawan tepung jagung
(*)½ cawan tepung gandum
(*)1 sudu bersar serbuk cili (jika mahu)
(*)Garam secukup rasa
(*)Secubit soda bikarbonat
(*)1 biji telur
CARA MEMASAKNYA IALAH:
(*)1. Perapkan ayam dengan bahan perapan selama 1-2 jam.
(*)2. Kemudian pukul telur di bekas lain dan golekkan ayam di dalamnya.
(*)3. Masukkan bahan untuk tepung salut dalam bekas dan gaul sebati. Kemudian salutkan ayam dengan tepung.
(*)4. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga garing dan kuning keemasan.
(*)*Untuk memastikan ayam anda masak, tutup kuali seketika dan biarkan api sederhana. Ia akan memastikan isi ayam masak tetapi lembut dan berjus.
EmoticonEmoticon