Friday 26 August 2016

Resepi Sagu Gula Melaka

Tags


Bahan-Bahan: ( 6 orang )

Bahan A –

(**)2 cawan sagu
(**)5 cawan air

Bahan B –

(**)3 cawan santan
(**)1/2 cawan gula pasir
(**)1/2 sudu kecil garam

Bahan C –

(**)1 keping gula Melaka @ 1 cawan gula merah
(**)1 cawan air
(**)1 cawan air
(**)1 helai daun pandan

Cara Membuat:

(**)1. Adunan A; Panaskan air hingga mendidih. Bersihkan biji sagu dan masukkan ke dalam air mendidih.

(**)2. Masak hingga sagu menjadi jernih. Angkat dan cuci dengan air sejuk sehingga hilang kanjinya. Masukkan ke dalam acuan-acuan kecil dan sejukkan.

(**)3. Adunan B; Panaskan santan, garam, daun pandan dan gula hingga mendidih. Buang daun pandan dan sejukkan.

(**)4. Adunan C; Masakkan gula Melaka, daun pandan dan air hingga gula hancur. Buang daun pandan, tapiskan dan biarkan ia sejuk.

(**)5. Cara menghidang; Keluarkan sagu dari acuan-acuan kecil dan letak dalam mangkuk atau piring menghidang.

(**)6. Curahkan Adunan B, diikuti oleh Adunan C. Sedia untuk dimakan.


EmoticonEmoticon