Friday 26 August 2016

Resepi Kuey Teow Kantonis

Tags


Bahan-Bahan:

(**)1 pkt Kuey Teow ( dicelur/digoreng sebentar dengan kicap)
(**)isi ayam, udang dan sotong
(**)2 keping fish cake dipotong nipis
(**)1/2 biji lobak merah dibelah dua dan potong menyerong
(**)2 tangkai sawi ( dipotong )
(**)sedikit kobis ( dihiris halus )
(**)3 biji telur dipukul
(**)3 sudu besar sos tiram
(**)2 sudu besar tpg jagung dibancuh dgn skit air
(**)1/2 sudu teh minyak bijan
(**)2 ulas bawang putih dicincang
(**)1500ml air
(**)1 sudu teh lada sulah

Cara Memasak:

(**)1. Tumis bawang putih sampai garing, masukan air sebanyak 1500ml.

(**)2. Masukan lobak merah, isi ayam, udang, sotong dan fish cake. Biarkan sampai mendidih.

(**)3. Bila dah mendidih, masukkan sos tiram, lada sulah, tepung jagung dan telur.

(**)4. Kacau perlahan-lahan supaya telur dan tepung tidak berketul-ketul.

(**)5. Masukkaan sayur sawi, kobis, minyak bijan, garam dan gula secukup rasa.

(**)6. Letakkan kuey teow atas pinggan dan curahkan kuahnya. Hidangkan.


EmoticonEmoticon