Monday 1 August 2016

Resepi Kuih Cara Manis Inti Gula Apong

Tags


Bahan-bahan

(**)125 gram tepung gandum - diayak
(**)250 ml santan - boleh gantikan dengan susu cair
(**)1/2 sudu teh garam
(**)1 biji telur gred B
(**)2 sudu makan gula apong
(**)setitik emulco pandan
(**)sedikit minyak dan simpulan daun pandan untuk mengglis acuan


Cara-cara

(**)Bancuh bahan batter dengan telur dan santan. Adun hingga rata dan kemudian masukkan baki santan.

(**)Tuang batter ke dalam jug penyukat.

(**)Panaskan acuan kuih cara.

(**)Sapukan sedikit minyak menggunakan daun pandan.

(**)Tuangkan batter hingga setengah penuh.

(**)Masukkan dengan cermat 1/4 sudu teh gula apong.

(**)Tuangkan lagi batter supaya tertutup intinya.

(**)Tutup acuan dengan tudungnya (atau tudung periuk) dan biarkan kuih masak perlahan-lahan.

(**)Cungkil tepi kuih dengan pencucuk dan angkat kuih yang masak dengan sudu.

(**)Ulangi hingga batter habis.


EmoticonEmoticon