Bahan-bahan:
(**)3 sudu besar mentega, dicairkan
(**)3 sudu besar minyak zaitun extra-virgin
(**)10 – 12 biji kentang russet, dikupas
(**)Garam kosher
(**)1 biji merah, dikupas dan dihiris nipis
(**)1/2 sudu teh kepingan lada merah (pilihan)
(**)4 – 6 tangkai thyme segar
(**)Kira-kira 3 auns kepingan daging (beef bacon) – dekat Jusco Aeon ada jual
Cara membuatnya:
(**)1. Panaskan ketuhar kepada 375 darjah.
(**)2. Gabungkan minyak dan mentega cair dalam piring kecil. Ketepikan.
(**)3. Sapu mangkuk pembakar bulat (sekitar 9 – 10 inci) dengan sedikit mentega dan minyak campuran.
(**)4. Potong kentang senipis mungkin melintang. Susun kentang menegak dalam keadaan menegak. Letakkan bawang merah yang dihiris di sekitar kentang – pada kira-kira 3 atau 4 bahagian setiap kentang. Taburkan dengan garam dan kepingan lada merah (gunakan lada hitam jika tidak menggunakan kepingan lada merah). Sapu dengan mentega dan minyak campuran.
(**)5. Bakar selama 1 jam 25 minit. Jika anda mendapati kentang agak kering, sentiasa sapu minyak zaitun. Juga, pisau mentega boleh digunakan untuk memisahkan beberapa keping kentang jika ada kentang yang melekat bersama-sama terlalu banyak.
(**)6. Ketika kentang sedang dibakar. Goreng kepingan daging dalam kuali kecil, tak perlu terlalu garing. Ketepikan.
(**)7. Kentang dikeluarkan dari ketuhar. Tabur kepingan daging yang digoreng secara berselerak. Letakkan tangkai thyme di atas kentang.
(**)8. Bakar lagi selama 35 minit. Keluarkan dari ketuhar.
(**)9. Taburkan sedikit garam kosher. Hidangkan serta-merta.
(**)Nota : Sebagai tambahan, anda boleh makan bersama krim masam, thousand island ataupun apa-apa ikut suka. Anda boleh juga letakkan cheddar, parmesan, grated cheese di atas kentang. Memang serius sedap!
EmoticonEmoticon