Bahan-bahan yang diperlukan:
Bahan A:
(**)15-20 ekor udang
(**)1 sudu kecil gula
(**)1 sudu kecil garam
(**)1/2 sudu kecil lada hitam
(**)1 sudu kecil minyak bijan
Bahan B:
(**)3 sudu kecil tepung jagung
Bahan C:
(**)1 sudu besar butter atau marjerin
(**)3 helai daun kari
(**)1 batang daun sup
(**)1 batang cili hijau (dipotong)
(**)½ cawan susu cair
(**)3 biji telur (asingkan putih dan kuning)
Cara-caranya Memasak Udang Butter:
(**)1. Bersihkan udang, buangkan kaki dan toskan. Perap udang bersama dengan bahan A selama 5 minit.
(**)2. Campurkan bahan B dan masukkan udang yang telah diperapkan tadi. Gaul rata. Goreng udang tadi bersama dengan minyak yang banyak, angkat dan toskan minyak.
(**)3. Panaskan kuali, masukkan butter, daun kari, daun sup, cili hijau, susu cair dan telur putih.
(**)4. Akhir sekali, tuangkan kuning telur tadi, tuang tinggi sikit supaya yang jatuh ke dalam kuali itu tekstur yang halus. Kacau kuning telur itu laju-laju untuk mendapatkan tekstur yang cantik. Gaul rata bersama udang dan terus hidangkan semasa panas.
EmoticonEmoticon