Bahan-Bahannya:
(**)15 ekor udang
(**)Petai (ikut suka)
(**)2 biji bawang besar
(**)1 biji bawang putih
(**)1 ½ inci belacan (jika mahu)
(**)1 sudu teh air asam jawa atau sekeping asam keping
(**)kicap/garam/gula/serbuk perasa secukup rasa.
(**)5 sudu cili kering kisar
Cara Membuatnya:
(**)Cuci bersih udang sederhana besar, dibersihkan tinggalkan ekor.
(**)Panaskan minyak, tumis bahan perencah (bawang merah dan bawang putih yang sudah ditumbuk halus) sehingga wangi.
(**)Masukkan 5 sudu cili kering kisar, gaul sehingga sebati.
(**)Tambahkan petai, garam, gula,kicap dan serbuk perasa. Gaul hingga rata, sampai petai setengah masak.
(**)Masukkan udang, gaul rata.
(**)Tambahkan air, biar hingga airnya berkurangan atau kering.
(**)Angkat dan hidangkan bersama nasi panas.
EmoticonEmoticon