Tuesday, 24 May 2016

Resepi Kuih Tahi Itik

Tags


(**)Kuih tahi itik memang popular di negeri pantai timur terutama Kelantan dan Terengganu. Ia merupakan sejenis kuih yang diperbuat dari putih telur dan disira panas dalam air gula. Ia dibentuk bertempek-tempek seperti tahi itik, menurut citarasa pembuatnya.

(**)Jom kita tengok bahan-bahan dan cara membuatnya:

Bahan-bahan
(**)10 biji putih telur itik
(**)500ml santan kelapa
(**)500gm gula pasir
(**)100gm tepung pulut
(**)200gm tepung beras

Cara-cara
(**)1. Campurkan kesemua bahan diatas ke dalam kuali.
(**)2. Masak dengan api sederhana dan kacau perlahan-lahan sehingga menjadi pekat dan berketul. Biarkan sejuk dan bolehlah dibentuk mengikut cita rasa sendiri.

(**)Cubalah sendiri!!


EmoticonEmoticon