Bahan-bahannya ialah:
(*)3 cawan tepung naik sendiri
(*)70g butter ( bekukan dlm freezer 15 minit )
(*)3/4 cawan susu segar
(*)1 biji telur ( pukul dan bahagikan 2 bahagian agak2 je )
(*)1/4 cawan gula
(*)1/3 cawan kismis minda
(*)1 sudu kecil esen vanila
(*)Secubit garam
*Kismis minda boleh diganti dengan cranberry kering kalau nak buat cranberry scones atau boleh jugak diletak kedua-duanya sekali.
Cara Membuatnya ialah:
(*)1. Panaskan oven 180°C.
(*)2. Sagat kasar butter atau boleh juga dipotong kiub kecil. Sejukkan sekejap dalam peti ais selama 5 minit. Selepas 5 minit satukan tepung dan juga butter.
(*)3. Ramas butter dan tepung dengan hujung jari hingga menjadi seperti serbuk roti. Kemudian, masukkan kismis. dan digaul supaya kismis minda itu bersalut dengan tepung. Masukkan sebentar ke dalam peti ais.
(*)4. Dalam bekas lain, satukan susu, 1/2 telur, garam, gula dan juga esen vanilla, pukul sebati sampai gula hancur. Keluarkan tepung tadi dan tuang campuran susu ke dalam tepung sedikit demi sedikit, tuang sekadar semua adunan bersatu.
(*)5. Uli sedikit, adunan hendaklah tidak terlalu keras atau lembut dan doh boleh dibentuk bulat.
(*)6. Canaikan adunan dan tekap dengan acuan yang sesuai. Gelas boleh digunakan.
(*)7. Susun atas tin pembakar. Jarakkan sedikit dan sapu telur di pemukaannya.
(*)8. Bakar selama 20-25minit atau sehingga masak. Scones akan menjadi kuning keemasan bila masak.
EmoticonEmoticon