Saturday 19 March 2016

Resepi Udang Mentega Bawang Putih

Tags


BAHAN-BAHANNYA IALAH:

(*)•    1kg udang bersaiz sederhana
(*)•    5 ulas bawang putih
(*)•    1 biji lemon | diambil jus
(*)•    2 sudu daun parsli | dihiris halus
(*)•    ¼ sudu besar pati ayam
(*)•    Garam dan lada hitam secukupnya
(*)•    125gm mentega tanpa garam | dipotong kecil

CARA MEMASAKNYA IALAH:

(*)1.    Cairkan 2 sudu mentega dan masukkan udang, garam serta lada hitam. Biarkan udang masak. Ketepikan.

(*)2.    Masukan bawang putih yang telah di cincang halus, dan gaulkan selama 1 minit.

(*)3.    Kemudian masukkan pati ayam dan perahan jus lemon. Gaul sebati.

(*)4.    Perlahan-lahan masukkan mentega dan kacau sehingga ia cair.

(*)5.    Campurkan udang goreng tadi dan gaul rata. Hiaskan dengan daun parsli.


EmoticonEmoticon