Monday, 28 March 2016

Resepi Spaghetti Aglio Olio Seafood Lazat

Tags


Bahan-Bahannya ialah: (Untuk 5-6 Hidangan)

(*)500g spaghetti
(*)1 kg seafood (udang, sotong dan kepah)
(*)1 cawan minyak zaitun (olive oil)
(*)3 ulas bawang putih (dicincang)
(*)3 sudu besar chili flakes
(*)3 sudu besar oregano flakes
(*)3 sudu besar parsley flakes
(*)1 sudu kecil lada hitam
(*)1 sudu kecil garam
(*)1 kiub pati ayam

Cara Memasaknya ialah:

(*)1. Rebus spaghetti sehingga lembut dan toskan. Dalam periuk lain, rebus seafood sehingga hampir masak dan toskan. Simpan air rebusan seafood ini.

(*)2. Panaskan minyak zaitun, tumis bawang putih sehingga kekuningan. Jangan sampai hangit. Masukkan 1 senduk air rebusan seafood.

(*)3. Masukkan serbuk oregano, parsley dan chili flakes, lada hitam, garam dan pati ayam.

(*)4. Masukkan spaghetti dan seafood yang telah direbus tadi. Kacau hingga sekata.

(*)5. Siap untuk dihidangkan.


EmoticonEmoticon