Bahan-Bahannya ialah:
(*)2 ekor Ikan Siakap
(*)2 ulas bawang putih*
(*)3 biji bawang merah*
(*)1/2 inci halia*
(*)4 batang cili merah*
(*)4 batang cili padi merah*
(*)sedikit belacan *(* di tumbuk/ di kisar halus)
(*)1 tangkai daun kari
(*)3 batang cili hijau – di potong serong
(*)1 sudu kecil serbuk lada hitam
(*)garam & sedikit gula
(*)1 cawan air atau lebih.
(*)2 biji limau kasturi – ambil jusnya
Cara Memasaknya ialah:
(*)1. Ikan di potong, bersihkan dan toskan, gaulkan dngn sedikit garam dan serbuk kunyit. Gorengkan ikan hingga separuh masak dan ketepikan.
(*)2. Kisar atau tumbuk bahan-bahan yang bertanda *.
(*)3. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang di tumbuk sehingga terbit minyak. Masukkan sedikit air.
(*)4. Masukkan serbuk lada hitam, daun kari dan lada hijau yg di potong serong.
(*)5. Masukkan ikan yang telah di goreng tadi, dan gaul sebati. Masukkan garam dan sedikit gula. Masukkan perahan jus limau kasturi.
(*)6. Biarkan hingga mendidih, perasakan. Sekiranya dah cukup rasa, bolehlah di angkat dan di hidangkan.
EmoticonEmoticon