Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:-
Bahan-bahan Untuk Ayam (direbus) –
(#)1 ekor ayam dipotong 8
(#)2 ulas bawang putih, ditumbuk halus
(#)2 cm halia, ditumbuk halus
(#)1 kiub ayam
Bahan-bahan Untuk Ayam (diperap) –
(#)1 sudu besar kicap pekat
(#)1 sudu besar sos tiram
(#)1 cm halia, ditumbuk halus
(#)2 ulas bawang putih, ditumbuk halus
(#)1 sudu besar kicap cair
(#)Sedikit madu untuk sapuan
Bahan-bahan Untuk Nasi –
(#)3 cawan beras
(#)4 cawan air rebusan ayam
(#)2 sudu besar butter
(#)1 cm halia ditumbuk halus
(#)3 ulas bawang putih ditumbuk halus
(#)Sedikit garam
(#)2 bunga lawang*
(#)4 buah pelaga*
(#)1 kayu manis*
(#)1 batang serai ketuk
(#)2 helai daun pandan
(#)Sedikit kunyit untuk warna dan aroma
Bahan-bahan Untuk Sos –
(#)5 biji cili merah
(#)3 ulas bawang putih
(#)2 cm halia
(#)1 sudu besar cuka
(#)1 sudu teh garam
(#)1 sudu teh gula
(#)1/2 cawan air rebusan ayam
Bahan-bahan Untuk Sup –
(#)Air rebusan ayam
(#)1 biji bawang besar, dikisar
(#)Rempah sup bunjut
(#)Garam
(#)Daun sup dan daun bawang yg dihiris
Bahan-bahan Untuk Kuah Kicap –
(#)Kuah kicap perapan ayam di atas
(#)Kicap manis cap kipas udang
(#)Sedikit garam
(#)Air rebusan ayam
Cara-cara untuk Membuatnya ialah:-
Untuk Ayam –
1. (#)Bersihkan ayam, toskan air dan lumurkan dgn 2 ulas bawang putih dan halia yg diketuk.
2. (#)Rebus ayam bersama 1 kiub ayam sehingga empuk.
3. (#)Angkat ayam dan perap dengan bahan perap selama 1/2 jam (rujuk bahan perap untuk ayam).
4. (#)Kemudian goreng dalam kepanasan api sederhana seketika, angkat dan sapukan dengan madu.
Memasak Nasi –
1. (#)Basuh beras dan tos air.
2. (#)Panaskan butter lalu tumiskan rempah tumis(*), daun pandan, serai, halia serta bawang putih hingga garing.
3. (#)Masukkan beras dan masak seketika sehingga naik aroma dan bau.
4. (#)Masukkan air rebusan ayam, garam dan kunyit secukupnya.
5. (#)Masak nasi seperti biasa.
Memasak Sup –
1. (#)Rebus air rebusan ayam bersama rempah sup bunjut, bawang besar, dan masukkan garam secukup rasa.
2. (#)Taburkan dengan bawang goreng dan hirisan daun sup.
Memasak Sos –
1. (#)Kisarkan semua bahan di atas.
2. (#)Boleh juga dimasak sebentar untuk menaikkan aroma.
Kuah Kicap:
1. (#)Campurkan semua bahan untuk kicap dan masak seketika.
2. (#)Sejukkan sebelum dihidang.
Tip Penting:
(#)Pastikan ayam tidak direbus terlalu lama kerana nanti apabila di rebus terlalu lama isi ayam akan mudah hancur ketika menggoreng.
EmoticonEmoticon