1. (!~!)Oat
(**)Semangkuk oat panas kaya dengan asid lemak omega-3, folat dan kalium. Kaya dengan serat yang membantu menurunkan kadar kolesterol jahat dan mencegah pembentukan plak di dinding arteri.
2. (!~!)Salmon
(**)Ikan yang kaya asid lemak omega-3 ini efektif menurunkan tekanan darah dan mencegah pembekuan darah. Dua hirisan salmon seminggu dapat mengurangkan risiko meninggal akibat serangan jantung hingga 33 peratus. Ia mengandungi karotenoid astaxanthin, yang merupakan sebuah antioksida kuat.
3. (!~!)Avokado
(**)Makanan yang kaya lemak tunggal tidak tepu ini mampu menurunkan kadar kolesterol jahat dan meningkatkan kadar kolesterol baik dalam tubuh. Ia memungkinkan penyerapan karotenoid lain, khususnya betakaroten dan lycopene, yang sangat penting untuk kesihatan jantung.
4. (!~!)Minyak zaitun
(**)Minyak zaitun kaya akan lemak tunggal tidak tepu. Ia adalah pengganti baik bagi mentega.
5. (!~!)Kekacang
(**)Kacang-kacang seperti walnut dan badam sangat membantu mencegah risiko serangan jantung.
6. (!~!)Berries
(**)Blueberi, raspberi, strawberi dan jenis beri lainnya kaya anti radangan serta berfungsi mengurangi risiko penyakit jantung dan kanser.
7. (!~!)Kacang peas
(**)Tambahkan pengambilan kacang peas, seperti kacang merah dan kacang hitam untuk kekal sihat.
8. (!~!)Bayam
(**)Bayam kaya akan pelbagai komponen sihat seperti lutein, folat, kalium dan serat.
9. (!~!)Kacang Soya
(**)Kacang soya membantu menurunkan kadar kolesterol kerana ia adalah rendah lemak.
EmoticonEmoticon