Resepi Mee Bandung Turun Menurun Yang Simple Dan Enak.
Bahan-bahan yang diperlukan :
- [=] 1 peket mee kuning
- [=] 4-6 ekor udang basah
- [=] 50g udang kering ( blend )
- [=] 1/2 biji bwg besar
- [=] 3 ulas bwg putih
- [=] 5 tangkai cili kering
- [=] 2 biji keledek (size kecil) - direbus dan dilenyek @ suku cawan kacang tanah goreng(dtumbuk) - klu tk nk letak pon tkpe tp lebihkan udang kering supaya kuah pekat.
- [=] 4 biji telur
- [=] sawi
- [=] bawang goreng
- [=] Hirisan cili merah
- [=] Air rebusan daging
- [=] Gula
- [=] Garam
- [=] hirisan daging
- [=] limau kasturi / limau nipis
- [=] tauhu goreng - hiris nipis
Cara-caranya :
- [=] Celur mee kuning
- [=] Blend bawang besar, bawang putih, cili kering. Panaskan minyak dan tumis hingga cili masak.
- [=] Masukkan udang kering yang telah diblend hingga naik bau. Kemudian masukkan air rebusan daging,keledek lenyek/ kacang tanah, hirisan daging dan udang basah. Didihkan. Masukkan pula gula dan garam secukup rasa.
- [=] Kecilkan api. Pecahkan telur sebiji2. Jangan kacau supaya telur tidak pecah. Biarkan telur masak/separuh masak (terpulang). Akhir sakali masukkan sawi.
- [=] Tutup api. Curahkan di atas mee. Dan hiaskan dengan bawang goreng, tauhu, hirisan cili dan limau kasturi. Siap untuk dimakan.
EmoticonEmoticon