Friday, 20 January 2017

Tips Mudah Untuk Dapatkan Isi Ayam Yang Lembut ketika Goreng

Tags

Gambar Hiasan

Tips Mudah Untuk Dapatkan Isi Ayam Yang Lembut ketika Goreng

Asslamualikum guysss.. Kali ni sy nak share tips untuk lembutkan isi ayam yang kita goreng.. Tips ini memang terlalu mudah untuk kita lakukan.. Ok macam ni.. Setelah ayam dilumur dengan kunyit, garam, halia dan bawang putih, perapkan sekejap lebih kurang 1/2 jam. Kemudian boleh digoreng ayam tu..
.
.
Cara yang mudah adalah tutup ayam yang sedang di goreng dalam kuali tu. Terpulang kepada anda nak tutup dengan apa...mungkin boleh guna dulang, tutup periuk, dan sebagainya.
.
.
Terpulang jika anda nak guna api yang besar, sederhana ataupun api kecil. Saya maintain guna api sederhana.



Selepas lebih kurang 2 minit, anda buka penutup kuali tersebut. Dan biarkan ayam goreng hingga masak. Iaitu telah berwarna kuning keperangan. Angkat dan toskan minyak pada ayam sebelum pindahkan pada piring.
.
.
Insyaa Allah, dengan cara tersebut ayam goreng anda masak di luar dan dalam. Bahagian dalam daging ayam juga kelihatan berjus (juicy), dan tidak keras kematu...hihi
.
.
Sekian sahaja yang dapat saya kongsikan, mungkin anda mempunyai beberapa lagi petua yang lebih praktikal untuk dikongsikan. Kongsikan lah bersama pembaca lain pada ruangan komen dibawah. Dipersilakan share
.
.
Selamat mencuba uolss & Jangan lupa share.


EmoticonEmoticon