Petua Paling Mudah Untuk Menajamkan Mata Pisau
[!!]Pertama : Untuk pisau, ambil pisau dapur yang sudah tumpul dan asah di bahagian bawah atau belakang mangkuk.
[!!]Kedua : uolsss boleh mengasahnya dari depan ke belakang dan dilakukan secara berulang-ulang sampai uolsss merasa bahwa pisau sudah cukup tajam.
[!!]Ketiga : Hal yang sama juga berlaku jika uolsss menggunakan pegangan gelas kaca sebaga alat pengasah.
[!!]Keempat : Agar lebih mudah, sebaiknya tidurkan gelas atau mangkuk dengan dipegang tangan kiri uolsss dan asahlah pisau dengan menggunakan tangan kanan secara menyerong demi menghindari terkena badan.
[!!]Kelima : Setelah itu uolsss boleh cuba menggunakannya kembali untuk memotong bahan-bahan dapur.
::Sekiranya pisau uolsss belum tajam, asah lagi sampai ia dapat memotong dengan sempurna.
::Apa macam? Senang tak? Jimat kos, dan bahan untuk mengasah pisau uolsss memang tersedia di dapur. Jangan membazir duit beli pisau baru jika yang lama masih elok. Betul tak?
::Sekian sahaja yang dapat sis kongsikan, mungkin uolsss mempunyai beberapa lagi petua yang lebih praktikal untuk dikongsikan. Kongsikan lah bersama pembaca lain pada ruangan komen dibawah. Dipersilakan share
EmoticonEmoticon