Cara Membuat Keropok Lekor ganu.
Bahan-Bahannya ialah:
- [#] 12 ekor ikan kembong/selayang
- [#] ½ cawan tepung sagu
- [#] Garam secukup rasa
Bahan Sos
- [#] Cili yang dikisar
- [#] Air asam jawa
- [#] Gula Melaka
- [#] Tepung jagung
- [#] Garam, gula, dan cuka
Cara-Cara Membuatnya ialah:
- [#] Pertama : Bersihkan ikan buang kulit dan ambil isinya sahaja. Masukkan isi ikan tadi dan blend/tumbuk sehingga lumat atau hancur.
- [#] Kedua :Kemudian, masukkan isi ikan yang telah hancur itu ke dalam besen dan campurkan garam, gula serta tepung sagu.
- [#] Ketiga : Uli sehingga semua bahan tersebut sebati. Selepas itu, ambil sedikit adunan tadi gentelkannya secara memanjang.
- [#] Keempat : Kemudian, masukkan kedalam periuk yang airnya sedang mendidih. Rebus sehingga masak.Jika keropok timbul, itu menandakan ia telah masak.
- [#] Kelima : Selain daripada merebus, keropok juga boleh digoreng terus dengan menggunakan minyak banyak.
- [#] Keenam : Angkat dan sedia untuk dihidangkan. Hidangkan bersama-sama dengan sos keropok yang telah dibuat khas untuknya.
Cara-Cara Membuat Sos Ialah :
- [#] Pertama : Masukkan air ke dalam periuk dengan api yang perlahan. Selepas itu masukkan cili yang sudah di blend, gula melaka dan air asam jawa.
- [#] Kedua : Bila sudah mendidih, masukkan garam, gula dan cuka. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung untuk pekatkan sos.
Selamat mencuba guyss..
EmoticonEmoticon