Gambar sekadar hiasan
Cara-cara Untuk Menyediakan Genovese Sos Dengan Pasta [ Resepi Itali ]
[*]Bahan-bahan yang diperlukan :
- ["]Pasta secukupnya
- ["]Garam secukupnya
- ["]Sos:
- ["]30gm daun basil
- ["]50gm 'pine nuts'
- ["]1 ulas bawang putih (buang bahagian tengah dan cincang sedikit)
- ["]3 keping isi ikan bilis (saya guna yang dalam minyak zaitun)
- ["]1 biji tomato (belah, buang biji)
- ["]100ml minyak zaitun
- ["]30gm keju parmesan
- ["]Hiasan - sedikit parmigiano (jika suka)
[*]Cara-cara untuk membuatnya :
- ["]Didihkan air secukupnya untuk merebus pasta.
- ["]Goreng 'pine nuts' tanpa minyak sebentar (2-3 minit).
- ["]Masukkan garam ke dalam air mendidih dan rebus pasta. Rebus setakat "al dente" ataupun sedikit keras dengan tutup api lebih awal lebih kurang 1 minit dari yang disyorkan pada bungkusan.
- ["]Sementara menunggu pasta masak, masukkan semua bahan untuk sos ke dalam pengisar dan kisar sampai hancur.
- ["]Toskan air dan terus gaul dengan sos.
- ["]Hidangkan segera dengan parutan parmigiano sebanyak kesukaan anda.
- ["]Sos ini boleh disimpan di dalam peti sejuk selama seminggu dengan diletakkan di dalam botol ditutup permukaan dengan minyak zaitun untuk menghalang basil bertukar warna.
Selamat mencuba guysss..
EmoticonEmoticon