Bahan-Bahan: ( 6 orang )
Bahan A –
(**)2 cawan sagu
(**)5 cawan air
Bahan B –
(**)3 cawan santan
(**)1/2 cawan gula pasir
(**)1/2 sudu kecil garam
Bahan C –
(**)1 keping gula Melaka @ 1 cawan gula merah
(**)1 cawan air
(**)1 cawan air
(**)1 helai daun pandan
Cara Membuat:
(**)1. Adunan A; Panaskan air hingga mendidih. Bersihkan biji sagu dan masukkan ke dalam air mendidih.
(**)2. Masak hingga sagu menjadi jernih. Angkat dan cuci dengan air sejuk sehingga hilang kanjinya. Masukkan ke dalam acuan-acuan kecil dan sejukkan.
(**)3. Adunan B; Panaskan santan, garam, daun pandan dan gula hingga mendidih. Buang daun pandan dan sejukkan.
(**)4. Adunan C; Masakkan gula Melaka, daun pandan dan air hingga gula hancur. Buang daun pandan, tapiskan dan biarkan ia sejuk.
(**)5. Cara menghidang; Keluarkan sagu dari acuan-acuan kecil dan letak dalam mangkuk atau piring menghidang.
(**)6. Curahkan Adunan B, diikuti oleh Adunan C. Sedia untuk dimakan.
EmoticonEmoticon