Bahan-Bahan
(**)Ayam (setengah ekor dipotong sederhana)
(**)1 ulas bawang besar
(**)3-4 biji bunga cengkih
(**)Bunga lawang
(**)Kulit kayu manis
(**)Air
(**)Lada sulah
(**)Garam secukup rasa
(**)2 biji ubi kentang
(**)1 biji lobak merah
(**)Sedikit tepung jagung + sedikit air
Langkah-Langkah Penyediaan
(**)Gaulkan ayam dengan lada sulah dan sedikit garam, perapkan seketika.
(**)Panaskan minyak, masukkan ayam yang telah diperap sebentar tadi sehingga kekuningan.
(**)Masukkan pula kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih. Kacau seketika.
(**)Masukkan air (mengikut citarasa anda).
(**)Kemudian, masukkan lobak merah dan ubi kentang (dipotong 4).
(**)Masukkan garam, gula dan lada sulah (secukup rasa).
(**)Apabila sudah agak mendidih, masukkan pula sedikit tepung jagung untuk memekatkan kuah (kacau tepung jagung dalam air, sebelum masukkn kedalam stew tadi, kepekatan stew mengikut citarasa anda).
(**)Akhir sekali, masukkan bawang besar yang dipotong 4.
(**)Apabila sudah masak, tutup api dan boleh dihidangkan bersama nasi ataupun roti.
(**)Selamat mencuba!
EmoticonEmoticon